I S T R A

Na cesti Rijeka – tunel Učka – Buzet – Trst, nalazi se malo mjesto na brijegu – ROČ. Podno Roča skrenite na cestu koja vodi ka Humu, najmanjem gradu na svijetu. Nakon cca 250 metara od raskrižja, prva cestica desno dovest će vas do Vaše kuće za odmor – ruralne kuće “Naša Istra”.

Udaljeno od kuće za odmor

 

GRGURINČlĆl – 800 m, konoba “Kolinasi”

Roč


1,5 km

 

ROČ – 1,5 km, pošta, trgovina, market, mesnica, mlin, kafić, restoran… Roč je gradić na brijegu, bogate prošlosti, danas proglašen i zaštićen kao spomenik kulture izuzetnog značaja (srednjovjekovne zidine, rimski lapidarij, 3 crkve…). pet km istočno od Roča je izletište i crkvica Sv. Tome, te tragovi srednjovjekovnih utvrda (Črni grad, Beli grad), s južne strane Roča (2km) je nalazište rimskog naselja iz V st.

Hum


6 km

 

HUM – 6 km – konoba, galerija. Hum je najmanji grad na svijetu (22 stanovnika). Cesta Roč – Hum poznata kao Aleja glagoljaša jedinstven je spomen-kompleks posvećen glagoljici i glagoljašima (11 kamenih obilježja). www.hum.hr

Kotli


5 km

KOTLI – 5 km

konoba, mjesto do nedavno skriveno od pogleda, a sada omiljeno izletište, smješteno na rijeci Mirni, koja, padajući u slapovima, dubi bazene u kamenu vapnencu. Okupajte se u Mirni, uživajte u prekrasnoj prirodi, prošetajte.

Buzet


8 km

BUZET – 8 km

ambulanta, pošta, super market, trgovine i svi ostali sadržaji gradića od 3000 stanovnika.

Plaže


30 min

Turistička središta

Opatija, Rabac, Poreč, Umag – do najudaljenijih središta i plaža je 30 minuta vožnje.

Aktivnosti u blizini kuće za odmor Naša Istra

Šparoge


Proljetna delicija

 

Divlje šparoge

Dođete li k nama u proljeće – krajem ožujka ili u travnju – rado ćemo vam pokazati kako se beru i pripremaju “šparuge”, izuzetno zdrave samonikle biljke pune željeza.

Bicikliranje


Biciklističke staze, vinske ceste

 

Biciklističke staze, vinske ceste

Možete otkriti biciklističke staze po Istri, pohoditi vinske ceste, pješačiti ili planinariti, jahati… One koji su umorni od vreve gradova, od stresa, ovaj će povratak prirodi osnažiti i opustiti.

Avantura


Veliki izbor aktivnosti u blizini kuće

 

Avantura

Za ljubitelje avanture ovdje je mogućnost bavljenja ekstremnim sportovima velika, možete se upustiti u trekking, slobodno penjanje, letenje (paraglajding), speleologiju, možete se okušati u brdskom biciklizmu. Sve te aktivnosti nalaze se na desetak kilometara od vaše kuće za odmor.

Ljepote


Prirodne ljepote Istre

 

Prirodne ljepote Istre

Ako vam se ništa od ovoga ne sviđa, možete se jednostavno uputiti i uživati u prirodnim ljepotama Istre. Posjetite Zarečje, slap Sopot, Kotle, Hum (www.hum.hr), Raspadalicu, Žbevnicu ili neki od gradića sa bogatom prošlošću.

Konobe


Prepustite se se gurmanskim užitcima

 

Istarske konobe

Kad se umorite, zastanite u nekoj od istarskih konoba i prepustite se gastronomskim užicima. Želite li naučiti kako se sprema neko istarsko autohtono jelo (maneštra od bobići), kao se umijesi pravi domaći kruh ili hrskave slatke kroštule – vaši će vas domaćini rado tome poučiti.